Asset 1

Meistä

Seeterin kartano on maa- ja metsätila Somerolla, Hirsjärven rannalla.
Mökkivuokraustoiminta on ollut tärkeä osa toimintaamme jo vuosikymmeniä ja asiakkaamme värittävät tilan elämää ympäri vuoden.

Kuusi mökeistämme on rannalla ja kaksi asuntoa kartanomme pihapiirin Pehtoorintalossa.
Monia matkailijoita miellyttää maatilamiljöö arki-askareineen, sekä oman mökin rauha lähellä luontoa ja järveä, silti pikkukaupungin palvelujen läheisyydessä.

Seeterin kartano on somerolainen maatila, Hirsjärven rannalla. Toimintamme muodostuu kolmesta osa-alueesta; mökkivuokrauksesta, maanviljelystä ja metsänkasvatuksesta.
Mökkivuokrauksessa meillä on vuosikymmenien perinteet, suomalaiset ja ulkomaalaiset asiakkaamme värittävät tilan elämää ympäri vuoden.
Seeteriin Euroopasta ja muualta saapuvat vieraamme arvostavat suuresti suomalaista turvallisuutta, puhtautta, rauhallisuutta ja mahdollisuutta liikkua luonnossa vapaasti.
”Nuoret perheet ja pariskunnat kaupungeista arvostat vuokramökkeilyn helppoutta Seeterissä; polttopuut valmiina ja vuoteet pedattuina, todella helppoa ja huoletonta”, kertoo Eerika Torkkomäki.
”Tuntuu hienolta, että uskollisimmat vieraamme ovat nähneet ensi-askeleeni ja edelleen viihtyvät meillä vapaa-aikoinaan. Hauska kuulla tarinoita ja tapahtumia talossa vuosien varrelta”, Eerika kertoo.
Huomioimme asiakkaitamme mökkien viihtyisyydellä, siisteydellä ja tilojen toiminnallisuudella.
 ’Täällä on meidän toinen koti’, on parasta mitä voin asiakkailtani kuulla”, hymyilee Eerika tyytyväisenä.

Asset 1

Historia

Seeterin historia alkaa 1600 luvun lopulta kun Munckien suvun Hirsjärven säteri-ratsutilasta myytiin puolet Johan Lindeströmille. Tilan nimeksi tuli Söderkulla, joka edelleen maarekisterinimenä. Kansan suussa säteriratsutilan nimeksi muodostui Seeteri.

Seuraavat omistajat olivat samaa sukua: Gabriel Lindström ja seuraavaksi tämän pojat. Daniel Lindströmin leski Juliaana Fleege osti tilan 1805, jolloin Seeterin pinta ala oli 2547 tynnyrinalaa (1257 ha).

Nykyisen omistajan, Eerika Torkkomäen, kaukainen sukulainen maakauppias Erik Johan Södeström tuli omistajaksi vuonna 1844, ja hänen leski Antoinette Lönnfors piti jonkin aikaa kartanoa, kunnes poika maisteri Knut Salomon Södeström aloitti isännyyden – n.1920. Hän kuitenkin myi Seeterin ja perhe muutti Viikiin, joka juuri vapautui sadan vuoden vuokrasopimuksesta Lindeströmien kanssa.

Söderströmien jälkeen omistajana oli 2-3 vuotta “talotrokari” Johansson, kunnes Eerika Torkkomäen iso-isä, Aarne Torkkomäki osti tilan vuonna 1922. Hän rakennutti nykyisen, 1937 valmistuneen tiilestä tehdyn päärakennuksen, jonka suunnitteli rakennusmestari Martti Anttila. Juhani ja Riitta Torkkomäen isännyyden aikana 1962-2014 tilalla viljeltiin ruokaperunoita, vehnää, kauraa rypsiä jne. Lampaita laidunnettiin 45 vuotta.

1972 perheen omassa käytössä ollut rantasauna kunnostettiin vuokralaisia varten. Asiakkaita oli tulossa odotuksia enemmän – rakennettiin 5 mökkiä lisää, sekä kunnostettiin pihapiirissä oleva Pehtoorintalo. Eerika Torkkomäen isännyyden aikana mökkivuokrauksesta on muodostunut yhä tärkeämpi osa Seeterin kartanon toimintaa, kasvinviljelyn ja metsätalouden ohella. Jotkut asiakkaistamme ovat lomailleet täällä jo lähes 50 vuotta! Tiivis yhteistyö suomen suurimman mökkivälitysorganisaatio Lomarenkaan kanssa jatkuu edelleen.

seeteri meista historia
Asset 1

Maatalous

Seeterin kartanon 70 peltohehtaarilla tuotetaan siemenviljaa; vuorovuosina kauraa, ohraa, vehnää ,ruista ja öljykasveja. Peltojen maalajit ovat erilaisia, hiekasta saveen, joten vaihtoehtoja viljelykasveissa on monia. Alueen pohjavesivarat sekä maisemaa hallitsevan Hirsjärven, huomioimme viljelytoimissamme. Keväällä kylvötöiden aikaan ja syksyllä satoa korjattaessa, on mahdollista seurata suomalaisen maanviljelyn eri työvaiheita ja kotimaisen ruoan tuotantoa.

Asset 1

Metsä

Seeterin reilut 70 metsähehtaaria on tärkeä osa toimintaamme.  Vapaa liikkuminen metsissä, sienestys ja marjastus ovat mieluisia monille asiakkaistamme. Ulkomaalaisille matkailijoille metsä tarjoaa erityisiä elämyksiä jokamiehenoikeuksineen. Tilan mailla kulkevalla SeeteriSport-ulkoilureitillä maisemat vaihtelevat taimikoista kasvatusmetsiin. Toimimme yhteistyössä eri metsä-asiantuntijoiden kanssa, tilalle laaditun metsäsuunnitelman mukaisesti. Kasvatamme sahatukkeja, sellu- ja energiapuuta. Komealla Jyrkinharjun alueella kelpaa ihastella korkeuseroja! Harjumuodostelman vuoksi siellä myös luonnonsuojelu-alueeksi määrätty ala.

seeterin kartanon metsä